Op reis naar Brazilië betekent voor de onervaren reiziger enige aanpassingen. Wanneer u overwegend Europese landen gewend bent, zelfs de zonnige Zuid-Europese landen, is een land als Brazilië een geheel andere ervaring.

Zuidelijk halfrond

Brazilië ligt ten zuiden van de evenaar en kent een tropisch klimaat. Doordat Brazilië in het zuidelijk halfrond ligt kent het land precies de tegenovergestelde seizoenen van België. Is het bij ons winter, dan is het in Brazilië zomer en andersom. Nu is het zo dat de winters nog steeds warm te noemen zijn in Brazilië; het land kent nauwelijks kou (buiten de nachten om). Inwoners typeren de seizoenen dan ook als ‘hot, hotter, hottest’, wat veelzeggend is …

Bezoek aan een tropisch land

Het maakt verschil uit of u een rondreis maakt, waarbij een bezoek aan het regenwoud wordt afgelegd van meerdere dagen en u gebruik maakt van primitieve accommodaties (zoals hutten e.d.), of dat u voornamelijk verblijft in luxere onderkomens. In luxere accommodaties is vrijwel altijd airconditioning aanwezig, wat ervoor zorgt dat insecten letterlijk ‘vleugellam’ gelegd worden. U zult merken dat u nauwelijks tot geen last van muggen zult hebben in vertrekken met airconditioning.

Overnachtingen in eenvoudige onderkomens vragen om gebruik van een klamboe en muggenspray. U doet er verstandig aan om zelf een klamboe mee te nemen in dat geval, het kan het verschil maken tussen een ziekte oplopen of niet. Welke hygiëne maatregelen dient u nog meer in acht te nemen? 

De volgende hygiëne producten mogen niet ontbreken in uw koffer:

 • Deet – antimuggenmiddel
 • Teekpen
 • Desinfecterende handgel
 • Klamboe
 • EHBO reisset; inclusief injectienaalden (voor het geval u in een primitief lokaal ziekenhuis terecht komt)
 • Hygiëne doekjes voor de huid (om uw gezicht en handen te reinigen)
 • Papierenzakdoekjes
 • Gebruikt u medicatie? Vraag uw huisarts om een medicijnen paspoort, zodat u kunt aantonen dat de meegebrachte medicatie voor eigen gebruik is
 • ORS zakjes (mineralenoplossing in poedervorm, te gebruiken bij langdurige buikloop)
 • Norit, of overige diarree tabletten
 • Overige, zoals paracetamol pillen
 • Zonnebrandcreme & aftersun
 • Ziekenfonds verzekeringspas (informeer bij zorgverzekeraar uw buitenlanddekking)
 • Reispillen; reizen langs bergen, op hobbelige haarspeldbocht weggetjes kunnen reisziekte veroorzaken

Na het lezen van bovenstaande lijst zakt de moed u misschien in de schoenen, maar ook bij milde klachten is het prettig om voorbereid te zijn. Daarnaast kan het voor uw reisgenoten een fijne bijkomstigheid zijn indien er iemand aanwezig is die op álles is voorbereid.

Wat moet u nog meer niet vergeten?

Buiten hygiënische producten zijn er nog een aantal verschillende nuttige zaken om aan te denken. Veel spullen hebt u wellicht gewoon in huis, of kunt u voor lage bedragen aanschaffen bij een discounter, zie bijvoorbeeld de Aldi folder, of loop eens binnen bij Blokker.

Naast gebruikelijke items, neemt u ook mee: 

 • Hoofdbedekking, zonnehoed, petje
 • Waterschoenen
 • Warm vest, of jas (airconditioning kan kou veroorzaken, in bussen bijvoorbeeld)
 • Klein nekkussentje, kraagkussen
 • Teenslippers
 • Bergschoenen/ wandelschoenen
 • Reistasje wat u om uw middel kunt binden
 • Kopieën van belangrijke documenten

Volledig op reis gaan is verantwoord reizen, zeker wanneer u op intensieve wijze een tropisch land bezoekt. Zorg dat u, buiten de zee of hard stromende bergbeekjes, niet in zoetwater gaat zwemmen of zelfs gaat pootje baden.

Wat neem je mee op reis naar een tropisch land?

Op reis naar Brazilië betekent voor de onervaren reiziger enige aanpassingen. Wanneer u overwegend Europese landen gewend bent, zelfs de zonnige Zuid-Europese landen, is een land als Brazilië een geheel andere ervaring.

Zuidelijk halfrond

Brazilië ligt ten zuiden van de evenaar en kent een tropisch klimaat. Doordat Brazilië in het zuidelijk halfrond ligt kent het land precies de tegenovergestelde seizoenen van België. Is het bij ons winter, dan is het in Brazilië zomer en andersom. Nu is het zo dat de winters nog steeds warm te noemen zijn in Brazilië; het land kent nauwelijks kou (buiten de nachten om). Inwoners typeren de seizoenen dan ook als ‘hot, hotter, hottest’, wat veelzeggend is …

Bezoek aan een tropisch land

Het maakt verschil uit of u een rondreis maakt, waarbij een bezoek aan het regenwoud wordt afgelegd van meerdere dagen en u gebruik maakt van primitieve accommodaties (zoals hutten e.d.), of dat u voornamelijk verblijft in luxere onderkomens. In luxere accommodaties is vrijwel altijd airconditioning aanwezig, wat ervoor zorgt dat insecten letterlijk ‘vleugellam’ gelegd worden. U zult merken dat u nauwelijks tot geen last van muggen zult hebben in vertrekken met airconditioning.

Overnachtingen in eenvoudige onderkomens vragen om gebruik van een klamboe en muggenspray. U doet er verstandig aan om zelf een klamboe mee te nemen in dat geval, het kan het verschil maken tussen een ziekte oplopen of niet. Welke hygiëne maatregelen dient u nog meer in acht te nemen? 

De volgende hygiëne producten mogen niet ontbreken in uw koffer:

 • Deet – antimuggenmiddel
 • Teekpen
 • Desinfecterende handgel
 • Klamboe
 • EHBO reisset; inclusief injectienaalden (voor het geval u in een primitief lokaal ziekenhuis terecht komt)
 • Hygiëne doekjes voor de huid (om uw gezicht en handen te reinigen)
 • Papierenzakdoekjes
 • Gebruikt u medicatie? Vraag uw huisarts om een medicijnen paspoort, zodat u kunt aantonen dat de meegebrachte medicatie voor eigen gebruik is
 • ORS zakjes (mineralenoplossing in poedervorm, te gebruiken bij langdurige buikloop)
 • Norit, of overige diarree tabletten
 • Overige, zoals paracetamol pillen
 • Zonnebrandcreme & aftersun
 • Ziekenfonds verzekeringspas (informeer bij zorgverzekeraar uw buitenlanddekking)
 • Reispillen; reizen langs bergen, op hobbelige haarspeldbocht weggetjes kunnen reisziekte veroorzaken

Na het lezen van bovenstaande lijst zakt de moed u misschien in de schoenen, maar ook bij milde klachten is het prettig om voorbereid te zijn. Daarnaast kan het voor uw reisgenoten een fijne bijkomstigheid zijn indien er iemand aanwezig is die op álles is voorbereid.

Wat moet u nog meer niet vergeten?

Buiten hygiënische producten zijn er nog een aantal verschillende nuttige zaken om aan te denken. Veel spullen hebt u wellicht gewoon in huis, of kunt u voor lage bedragen aanschaffen bij een discounter, zie bijvoorbeeld de Aldi folder, of loop eens binnen bij Blokker.

Naast gebruikelijke items, neemt u ook mee: 

 • Hoofdbedekking, zonnehoed, petje
 • Waterschoenen
 • Warm vest, of jas (airconditioning kan kou veroorzaken, in bussen bijvoorbeeld)
 • Klein nekkussentje, kraagkussen
 • Teenslippers
 • Bergschoenen/ wandelschoenen
 • Reistasje wat u om uw middel kunt binden
 • Kopieën van belangrijke documenten

Volledig op reis gaan is verantwoord reizen, zeker wanneer u op intensieve wijze een tropisch land bezoekt. Zorg dat u, buiten de zee of hard stromende bergbeekjes, niet in zoetwater gaat zwemmen of zelfs gaat pootje baden.

Chat openen
Hello, how can we help you?